Fip Radio

door Reina de Vries

Iedereen heeft zo zijn rituelen en voor mij in het atelier is dat eerst muziek en dan pas licht en warmte aanzetten als ik ’s ochtends binnenkom. Het is alsof ik de ruimte eerst met aanwezigheid wil vullen. Een sfeer neerzetten in het toch al sfeervolle atelier.
Thuis heb ik geen muziekinstallatie, wel  zo’n handig JBL boxje en alles is doorschakelbaar via bluetooth, zelfs ik weet dat. Maar op het atelier hebben we nog een ouderwetse versterker en boxen en dan zet ik mijn favoriete internetradio aan, fipradio.fr.
Heerlijke muziek zonder reclames ertussendoor, ze spelen afwisselend jazz, rock, opera, wereldmuziek enfin alles wat je kunt bedenken en dan die fijne stem van die elegante francaise ertussendoor, lieftallig en zelfs voor de cursisten die geen frans verstaan  een genot om naar te luisteren.

Reina breit

Toen ik 17 was ben ik jeune fille au pair geweest. 6 maanden in Brussel. Bij een omlaag gegleden adelijke familie, ik was de 10 de au pair en het gezin met 5 kinderen was danig uiteen gescheurd.

Manlief had net een jaar wegens fraude in de bak gezeten in Genève, Madame moest uit nood werken in een , weliswaar chique, winkel, omdat haar man het familiefortuin erdoor gebrast had. De twee lagen in scheiding. De oudste en de tweede zoon woonden respectievelijk bij grootouders van weerszijden, de jongste en de middelste bij ma en de vierde bij pa.
En daar kwam ik met mijn jeugdige onbevangenheid, overtuigd dat ik daar de boel wel recht kon trekken, of in ieder geval voor de kinderen een zekere basis kon vormen.
Ik heb er veel meegemaakt, ik zou er een boek over kunnen schrijven dus de details zal ik vandaag achterwege laten. Ik heb vooral geleerd hoe je NIET met elkaar om moet gaan en ik heb een aardig mondje Frans leren spreken. Ze leren daar allemaal wel Vlaams op school maar dat wordt, zeker in Brussel, niet in de praktijk gebracht.
Mijn liefde voor de taal is daar zeker verder aangewakkerd en elke dag naar de Franse radio luisteren houdt mijn niveau op peil.
Mijn lieve collega naai-juf houdt meer van hardrock en toen we begonnen aan onze samenwerking was ik wel even bang dat zij mijn muziekkeuze niet zou kunnen waarderen maar nu zet ook zij, als ik niet aanwezig ben, “onze” favoriete radiozender aan!


A bientot

4 antwoorden op “Fip Radio”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.