Ideeën

Door Reina de Vries

Wat als wij van Naailes Enschede een nieuwe lijn zouden uitzetten?

Ik zag vanochtend een filmpje van een jonge ontwerper die zijn hele collectie maakt uit rest materialen. Zero waste Daniel, heel inspirerend, hij verzamelt stoffen en materialen die anders weg worden gegooid, sorteert ze op kleur en ontwerpt en maakt super vette shirts die natuurlijk allemaal uniek zijn.

Naailes gaat over het algemeen over maken, uit een blad, eventueel met persoonlijke aanpassingen maar dat gaat eerder over maat dan smaak. De patronen in Knip, Knippie of Burda geven een duidelijk beeld van het uit te voeren kledingstuk.
Maar het is ook leuk om te experimenteren, mijn gedachte gaat uit naar ontwerpen, spelen met stof, misschien uitgaand van het materiaal of werkend op een paspop. Mijn opleiding was daar natuurlijk op gericht en ontwerpen heb ik ook gedaan en doe ik nog voor theaterkostuums.
Als ik vrij ontwerp werk ik vaak vanuit het materiaal, kleur, structuur, bewerkingen het grote gebaar daarin vind ik interessant. Moulerend (boetseren met stof) kwam ik vaak op vormen die je niet zo snel tekenend ontdekt. Zo heette een collectie die ik voor mijn eindexamen ontwierp “Poverty & Wealth”. Ik gebruikte “waardeloze” materialen die door bewerkingen, verven, bestikken, borduren geüpgradede werden en ik ze verwerkte in vorstelijke japonnen.
Zoiets met een groep cursisten ontdekken en uitwerken in een cursus is eigenlijk iets wat ik heel leuk zou vinden.
Zou de klant erg verschillen van de huidige cursist? Is hier animo voor? En hoe zou ik die cursus dan gaan noemen?

Reina de Vries Afstudeerwerk

Genoeg vragen die beantwoord kunnen worden! Het is natuurlijk een aanvulling op het huidige aanbod en geen vervanging. Zo ook de ideeën voor patroontekencursussen, heel technisch en alleen uitvoerbaar in een kleinere groep.

Om te ontwikkelen moet je soms wat risico’s nemen, dat is op elk vlak zo, zowel in het persoonlijke als op het bedrijfsmatige vlak. Tijden van rust en onrust wisselen elkaar af en met het komen van de lente krijg ik vaak zin om nieuwe dingen te ontwikkelen.

Ik zie mogelijkheden, ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Eén antwoord op “Ideeën”

  1. Super leuk idee!
    Dit gaat iets verder dan naailes alleen, maar je moet er ook iets aan hebben. Een mooie tas of gewaagde jurk.ik ben voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.