Procrastinatie

Door Reina de Vries

Vandaag heb ik alle logo’s van de Swavement op de T-shirts genaaid die zij hiervoor aangeleverd hadden. De Swavement is een vriendengroep waar mijn middelste zoon, de rapper, deel van uit maakt. Zij chillen, maken en schrijven muziek, radio, filmen (clips) samen en dat vormt een basis voor wat ze ook individueel allemaal doen.

Ik had het materiaal al een tijdje liggen maar op één of andere manier moet de actie altijd aan geslingerd worden. In dit specifieke geval was het het feit dat hij, mijn zoon, de halve finale had gewonnen in de categorie hiphop, tijdens de Grote Prijs van Nederland!
De merchandise moet klaar et voila!


Maar er ligt nog zoveel op de plank wat ik nog moet doen en toch is het altijd makkelijker om met iets nieuws te beginnen dan datgene af te maken wat er nog ligt.
Nieuwe ideeën borrelen constant bij mij op en het liefst begin ik ze allemaal meteen! Maar toch zijn ze te vrijblijvend, als ik bezig ben dient zich het nieuwe idee alweer aan zodat ik, en dat was in het verleden nog veel erger dan nu, opeens met vijf dingen tegelijk bezig ben.
Opdrachten vind ik eigenlijk heel fijn, dat is (vaak) concreet, er zit een deadline aan, een première of een afleverdatum, dan is er minder ruimte voor uitstelgedrag.
En toch….. komt het daar ook regelmatig voor dat er dagen aan vooraf gaan voor ik werkelijk begin. Het is een soort psychische  aanloop om te gaan spurten. Je kunt opeens heel efficiënt werken, de juiste verwerkingen bedenken, alles komt samen.
Dan lijkt het misschien dat ik de tijd ervoor niks deed maar ik geloof dat die “aanloop” essentieel is.
De mentale voorbereiding gaat dag en nacht door, het is niet zeldzaam dat ik midden in de nacht wakker wordt met de oplossing voor een creatief probleem.
Ik heb wel eens gedacht dat iets niet afmaken ook te maken kan hebben met nog niet op iets te worden beoordeeld, op zich een logische verklaring.

Ik denk dat veel mensen zich kunnen herkennen in dit gedrag, de schrijver van het artikel dat ik onlangs las heeft er zelfs een hele studie van gemaakt er schijnen wel 6 types uitstellers te zijn!

  • de perfectionist
  • de overwerker
  • de dromer
  • de uitdager
  • de adrenaline zoeker
  • de piekeraar


Ik denk dat ik een mix-type ben ik herken zowel in de perfectionist als de dromer als de adrenaline zoeker elementen. Gelukkig maar dan ben ik sowieso niet in een hokje te plaatsen;) wel een leuk artikel overigens dus als je geïnteresseerd bent kan ik het je sturen.


Nu ga ik weer even iets nuttigs doenJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.